BÖĞÜRTLEN SOSLU FİNCAN KEK
MALZEMELER :
1 Adet yumurta
1 Çay bardağı süt
1,5 Çay bardağı şeker
2 Çay bardağı un
1/2 Çay bardağı ayçiçekyağı
2 Yemek kaşığı kakao
1 Paket kabartma tozu
1 Paket vanilya
Üzeri için ;
1 kutu böğürtlen sos veya karamel sos ( isteğe bağlı değişiklik gösterir).
HAZIRLANIŞI
Malzemeler geniş bir kaba alınıp karıştırılır. Sonrasında yağladığımız porselen fincanların yarısına kadar hazırladığımız malzeme konur.Sonra geniş bir tencereye düzenli şekilde dizilir.Ve tencerenin içine fincanlara damlamıyacak şekilde fincanların yarısına kadar ılık su konur. Bir bez yardımıyla kapak kapatılır ve keklerin üzerine su damlamaması sağlanır. Önce yüksek ateşte kaynayana dek pişirilir sonra ocak kısılır ve 20 dk sonra kapatılır. Ocaktan aldıktan sonra sosumuzu bir yağlı kağıt yada şantı torbası yardımıyla sosumuz kekin ortasından içeriye aktarılır ve biraz soğuması beklernir.Ardından ister fincanınızda istersenizde ters çevirip pasta tabağınızda servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
YUMUŞACIK POĞAÇA
MALZEMELER :
1 Küp yaş maya
1 Su bardağı ılık süt
2 Yemek kaşığı şeker
1 Su bardağı ayçiçekyağı
1 Şişe soda 200 ml
Bir miktar tuz
Aldığı kadar un
HAZIRLANIŞI :
Süt , şeker ve mayayı karıştırıyoruz.Sıvıyağ , soda ve bir miktar tuz ekliyoruz.Aldığı kadar un ilave ediyoruz.
( Kulak memesi kıvamında olmalı çok sert olmamalı)
İçine istediğiniz bir iç malzemeyi koyabilirsiniz.Üzerine yumurta sarısı sürüp susam ve dereotu ile süsleyerek 170 derecede 20 dk kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun yumuşacık poğaçamız
CONGOLAİS
Kızım 1 yaşına girince hemen başladım hazırlıklara bu enfes kurabiyede onlardan biri:)
MALZEMELER :
1 Çay bardağı toz şeker
3 Çay bardağı (tam dolu) Hindistan cevizi
HAZIRLANIŞI :
Bütün malzemeler karıştırılır.Fırın tepsisinin üstüne yağlı kağıt konurve hazırladığımız harçtan ceviz büyüklüğünde el yardımıyla yuvarlanır dizilir.Normal fırın tepsisinin yarısını alıyor.Dilerseniz malzemeleri fazlalaştırıp yapabilirsiniz. Fırını 170 dereceye getirip 20-25 dk kadar üzeri kızarınca alabilirsiniz.Afiyet olsun.
TENCERE PANDİSPANYAAA
MALZEMELER :
- 3 tane yumurta
- 2,5 Türk kahvesi fincanı toz şeker
- 3 kahve fincanı un
- 1 kahve fincanı su
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- 2 tatlı kaşığı kakao
HAZIRLANIŞI :
Yumurta ve şekeri beyazlaşana kadar çırpıp diğer malzemeleri ekliyoruz. Bildiğimiz klasik kek hamuru hazırlıyoruz. Kakaosunu artırabilirsiniz Ben fazla sevmediğim için 2 tatlı kaşığı kullandım siz damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz
Daha sonra küçük boy yağlanmış borcam veya tencere içinde tencere tencerenin içine keki boşaltıyoruz ve büyükçe bir çelik tencerenin içine yerleştirip yarısına gelecek şekilde su dolduruyoruz. Temiz bir mutfak bezini nemlendirip tencerenin kapağının arasına yerleştiriyoruz ( pişme sırasında su buharının kekin üzerine damlamaması için kullanıyoruz ). Önce ocağın en büyük gözünde su kaynayana kadar harlı ateşte daha sonra ise kısık ateşte 30- 35 dk pişiriyoruz.20 dkdan sonra kürdan yardımıyla kekin her yerini kontrol edin kürdan temiz çıkarsa pişmiş demektir
ŞEKER HAMURLU KURABİYELER
MALZEMELER :
250 g tereyağı
240 g pudra şekeri
2 adet yumurta ( oda sıcaklığında )
350-400 g un
1 tatlı kaşığı tarçın
Farklı renklerde şeker hamurları
Şeker hamurlarını açmak için nişasta veya pud
Şeker hamurlarını açmak için nişasta veya pud
Şeker hamurlarını kurabiyelere yapıştırmak için bal
HAZIRLANIŞI :
Pudra şekeri ve oda sıcaklığındaki tereyağımız, mikserle iyice çırpılır. 350 g un elenerek ilave edilir. İki adet yumurtamız kırılarak, tarçın, ve karbonat ta ilave edilerek yoğurulur. Dilerseniz limon kabuğu rendesi de ilave edebilirsiniz. Hamur elimize yapışıyorsa, azar azar un ekleyerek elimizin üstünü değdirip yapışmadığında un eklemeyi kesip, tekrar yoğurarak elde ettiğimiz hamurumuz 3-4 parçaya ayrılıp, farklı buzdolabı poşetleri yada strec filme sarılarak buzdolabında otuz dakika bekletilip, şekillendirmeye geçebiliriz.
Beklettiğimiz hamurların bir parçasını alarak, yağlı kağıt üzerinde merdane yardımıyla, 4 mm kalınlığında açılarak ( açmakta olduğumuz hamurumuz iki yağlı kağıt arasında olursa çok daha rahat ve düzgün açılır. ) dilediğimiz kalıplarla kesilip, yağlı kağıt serdiğimiz tepsimize aralıklarla dizilir. 165 derecede ısıtılmış fırınımızda maksimum 15 dakika pişirilip, hemen fırından çıkarılarak spatula yardımı ile çıplak fırın teli üzerine alınarak soğuması ve sertleşmesi beklenir. (Fırından yeni çıkan kurabiyelerimiz, fazlasıyla yumuşak olacaktır. Çok dikkatli bir şekilde tel üzerine yerleştirilmesi gerekir.
Sonrasında şeker hamurlarımızı oklava ve pudra şekeriyle açıyoruz ve arka kısmına kucucuk bal surup soguyan kurabiyelerimizin üstüne yapıştırıyoruz afiyet olsun
Yorumlar